www.Fargesia.nl

Fargesia murieliae
De ideale tuinbamboe
Tuinbamboe vervolg
Fargesia robusta
Sortiment en kwaliteit
Groei
Voeding
Na het planten
Voorbeelden
Op terras en balkon
Limited Editions
Bloei
Zaailingen
Contact

Fargesia nitidia in bloei (sterven om te leven)


Momenteel staat Fargesia nitida uitbundig te bloeien. Net als bij Fargesia murieliae, die omstreeks 1992 over de gehele wereld in volle bloei kwam, is te verwachten dat deze generatie Fargesia nitida's in zijn geheel uitsterft.

Maar evenals bij Fargesia murieliae wordt momenteel heel wat zaad verzameld, waardoor de verwachte cyclus van 100 jaar zich voor een geheel nieuwe generatie herhaalt. En het zal geen 5 jaar duren voor dat de eerste jonge planten van die nieuwe generatie op de markt zullen verschijnen.

Het winnen van zaad van Fargesia (juli 2006)

 

De Fargesia nitida-familie zal nog talrijker in zaailingen zijn, met als gevolg dat het de komende jaren een waar feest wordt van verscheidenheid aan nieuwe Fargesia's.


Verklaring van bloei

Het zaad van de huidige Fargesia nitida's werd tijdens een Russische expeditie naar de Chinese provincie Gansu (1884-1886) door Berezovski verzameld. De reis werd gemaakt in opdracht van de Botanische Tuin van het toenmalige Sint Petersburg. De stad die decennialang de naam Leningrad heeft gehad, draagt nu trouwens weer de oude vertrouwde naam. Verondersteld mag worden dat de man niet één zaadkorrel in zijn binnenzak heeft vervoerd. Waarschijnlijker is het dat er een zak vol zaad is getransporteerd, waarvan de inhoud na aankomst is verdeeld onder bevriende botanici in Europa. Voornamelijk Oost-Europa wel te verstaan, want wie zijn geschiedeniskennis goed heeft bijgehouden weet dat de Russische keizerlijke familie geparenteerd is aan de toenmalige Duitse. Daarom de namen Fargesia nitida 'Nymphenburg', Fargesia nitida 'Eisenach'enz., alle gelegen in het toenmalige oostelijk deel van Duitsland. Dit verklaart tevens waarom Fargesia nitida 'Nymphenburg' nu simultaan uitbundig bloeit en waarom met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Fargesia nitida 'Eisenach', en overige nitida variëteiten spoedig in bloei komen.