www.Fargesia.nl

Fargesia murieliae
De ideale tuinbamboe
Tuinbamboe vervolg
Fargesia robusta
Sortiment en kwaliteit
Groei
Voeding
Na het planten
Voorbeelden
Op terras en balkon
Limited Editions
Bloei
Zaailingen
Contact

Fargesia, de ideale tuinbamboe


Fargesia is de verzamelnaam van een groep van meer dan tachtig soorten bamboes, veelal afkomstig uit het middel- en hooggebergte van Centraal China en de Sino Himalaya's.
 
In het meest geprezen boek over bamboes in China 'A compendium of Chinese bamboo' staan één en tachtig Fargesia's beschreven.
 
Een dertigtal van de naar West-Europa geïmporteerde soorten zijn sterk, winterhard èn wintergroen. Naast de verschillen in bladgrootte, bladkleur, hoogte en silhouet hebben ze allemaal één kenmerk gemeen: ze zijn allemaal polvormig.
 
Hieronder volgt een lijst van Fargesia's, die in Noord-Europa uit zaad van Fargesia Murieliae zijn vermeerderd. De lijst is imposant, maar heeft beslist niet de pretentie volledig te zijn.

Fargesia m. 'Bimbo'
Fargesia m. 'Charley's Delight'
Fargesia m. 'Deep Forest
Fargesia m. 'Eala'
Fargesia m. 'Fresena'
Fargesia m. 'Frya'
Fargesia m. 'Gentle Giant'
Fargesia m. 'Green Arrow'
Fargesia m. 'Harewood'
Fargesia m. 'Hutu'
Fargesia m. 'Jonny's Gigant'
Fargesia m. 'Joy'
Fargesia m. 'Jumbo'
Fargesia m. 'Jutu'
Fargesia m. 'Kranich'
Fargesia m. 'Lava'
Fargesia m. 'Leasch'
Fargesia m. 'Little John'
Fargesia m. 'Mae'
Fargesia m. 'Mary'
Fargesia m. 'New Century'
Fargesia m. 'Novecento'
Fargesia m. 'Phoenix'
Fargesia m. 'Pinocchio'
Fargesia m. 'Silver Bird'
Fargesia m. 'Simba'
Fargesia m. 'Smaragd'
Fargesia m. 'Red Carpet'
Fargesia m. 'Superjumbo'
Fargesia m. 'Standing Stone'
Fargesia m. 'Stien'
Fargesia m. 'Vampire'
Fargesia m. 'Willow'

Ongetwijfeld zal het zaad van moederplant Fargesia murieliae nog veel meer kroost opleveren. Belangrijk is dat van de goede planten die zich in de loop der tijd hebben bewezen, voldoende aantallen worden gekweekt om aan de groeiende vraag te voldoen.
Met zekerheid kan dit gezegd worden van Fargesia m. 'Mae' en van de Fargesia m. 'Jumbo' variëteiten.
Proefondervindelijk weten wij dat het succes van een lijst als hierboven sterk afhankelijk is van de mate van beschikbaarheid in de nabije toekomst. Wij kunnen ons nu al aan de voorspelling wagen, dat vele niet aan het criterium zullen voldoen.
 
De lijst van Europese Fargesia's wordt langer wanneer men nieuwe introducties als bijvoorbeeld de Fargesia robusta's, de Fargesia sundance' s, de Fargesia rufa's, de Fargesia jiu's en de Fargesia dracocephala's erbij betrekt. Ook hier is de lijst verre van volledig en sowieso aan verandering onderhevig.
Een opmerking tot slot lijkt ons op zijn plaats. Met de hernieuwde belangstelling in Noord-Europa voor bamboes in het algemeen en voor Fargesia's in het bijzonder is een beweging tot stand gekomen die onomkeerbaar zal blijken te zijn.
Bamboe zal meer en meer worden toegepast in de West-Europese tuin. De eigenschappen van Phyllostachys en andere zich snel vermeerderende soorten zullen op hun merites worden beschouwd. Phyllostachys zal door zijn stamvorming de meest indrukwekkende bamboe zijn, Fargesia zal voor West-Europa de meest gevraagde sierbamboe zijn en blijven.